nuffnang

Friday, 4 January 2013

Gastrik Angin

Gastrik Angin

Aku merupakan pesakit tegar Gastrik. Bila sakitnya datang, Allah...hanya DIA yang tahu bagaimana rasanya. Nisa sendiri tak perasan bila waktunya Nisa di sahkan mengidap penyakit ni. Setahu Nisa, ramai yang ada gastrik, so Nisa ingat ia adalah sakit biasa-biasa je. Namun Nisa seringkali dihantui sakit kepala, loya dan macam-macam lagi.  Memandangkan Nisa mula merasa sakit ulu hati, Nisa mula rasa bimbang hinggalah kekadang perut ni mengeras akibat terjahan angin yang bergerak macam baby dalam rahim.waaa, sakit, senak, perit semua ada..

asid yang dirembeskan di dalamperut

Akibat tak tahan dengan simpton-simptom tersebut, Nisa pegi jumpa doktor untuk mengetahui tahap kesihatan Nisa .Yerlah, risau jugak kot2 ada penyakit lain kan.
.
.
.
Hmm, memang sahlah gastrik...

Doktor cakap kenapa terjadinya gastrik antaranya;

  • Waktu pemakanan tidak teratur, lambat makan, selalu tinggal breakfast
  • Gaya hidup yang tertekan (stress)/Tekanan melampau hingga sukar tidur malam mengakibatkan perut menghasilkan asid yang berlebihan
  • Jangkitan bakteria boleh menyebabkan pembengkakan di kawasan permukaan perut
  • Kegagalan organ tubuh seperti kegagalan buah pinggang, pernafasan,jangkitan septisemia dan pesakit tenat yang boleh mengakibatkan stress ulser

  • sakit perut dan rasa tidak hadam makan. Sakit perut selalunya dirasai di bahagian atas perut
  • rasa pening kepala.
  • mengalami angin. Terasa sakit di bahagian ulu hati. Sendawa dan kentut yang kerap.
  • muntah.
  • badan rasa lemah lesu.
  • berat badan menurun.
  • najis menjadi hitam atau gelap (kerana ia sebati dengan darah)

memang betol lah...Nisa ni jenis yang suka skip breakfast, tambah2 waktu belajar dulu...selalu je tahan perut pegi kuliah,kekadang bila Nisa rasa lapar je Nisa bantai je maggie kari walaupun waktu pagi buta pastu siap tambah cili 2,3 biji nak kasi lagi pedas...ada tu sampai 9 biji you!(yang ni Nisa rasa cili 2 mmg xpedas kot)hehe..tapi tu waktu belajar 3/4 tahun dulu ok. 

kesan daripada pemakanan yang haru biru tersebutlah Nisa mengalami gastrik sekarang. Oleh itu, kepada uolls yang berstatus mahasiswa/i  tue, kene lah jaga pemakanan ye,kalau takmao jadi cam Nisa ...sakit weiiii.sungguh, sakit sangat...memang lah time makan sedap kemain, & Nisa tahu as a student, memang susah nak melarikan diri dari diselubungi 'misteri tabiat makan maggi ittu'. cannepun, anda mestilah mencegah tabiat itu kerana itulah yang terbaik untuk kesihatan diri anda. cehhh

Bak kata pepatah : 
 "Apa yang diterima di mulut tak semestinya dapat diterima di perut" ye dokk?


Perut ni sebenarnya kawasan yang mengeluarkan rembesan asid yang kuat dan pepsin yang berfungsi untuk menghancur @ menghadam bahan-bahan makanan. Kadangkala asid dan pepsin ini yang sepatutnya bertindak @ menghadam ke atas makanan seperti daging sebaliknya merosakkan permukaan perut dengan cara menghadamkan @ mencerna permuakaan perut yang juga adalah daging. Apabila permukaan perut terhakis asid akan menembusi lapisan pertahanan perut dan mengakibatkan hakisan/kecederaan itu membesar dan akhirnya menjadi ulser.

Pesan doktor:
pengidap gastrik ni kene sentiasa jaga makan. itu yang paling utama ok, lepastu kene selalu baca Al-Quran supaya hati tenang dan mengelakkan kita berfikir bukan2. Buat lah apa aje yang boleh menghilangkan strees kita. Masing2 ada cara masing2.. kepada yang suka baca buku, baca buku, yang suka shopping, pergi bershopping (tapi jangan sampai stress sbb duit habis udah la yep)hehe,tak pun bole pegi jalan2 beriadah or anything else yang dapat membahagiakan dan menghiburkan diri.Ini semua adalah penting untuk mengelakkan kita banyak berfikir seterusnya mengakibatkan terhasilnya lebihan asid di dalam perut.

okey, kat bawah ni ada sedikit info yang di petik dari sumber :






Tanda-tanda penyakit gastrik:

1. Kerap sakit kepala di bahagian kanan kepala terutama apabila perut kosong atau lewat makan nasi.
2. Sakit kepala ini kadang-kadang diikuti dengan perasaan loya atau mual dan sebu perut dan hilang selera untuk makan. Kadang-kadang simptom ini dialami tanpa sakit kepala.
3. Demam yang saya panggil demam gastrik apabila selalu miss makan pagi, tengahari atau malam.
4. Muntah kadang-kadang berwarna kuning dan kadang-kadang ada darah dalam muntah atau darah beku bergumpal.
5. Sakit perut yang kadang kala teramat sakit.
6. Keluar angin dari mulut macam sendawa terutama apabila bahagian tertentu badan digosok atau diurut.

Rawatan penyakit gastrik:

1. Pastikan mulai sekarang, waktu makan adalah mengikut disiplin waktu yang ketat contoh setiap hari makan tengahari pukul 1.00 tgh plus minus 15 minit.
2. Pastikan bila makan nasi (tenghari dan malam) selepasnya minum air suam bukan air manis atau air batu. Pastikan juga minum hanya sesudah makan bukan berulamkan minum!!
3. Elakkan makanan junk food, jeruk kering seperti asam boi dan jeruk basah dan juga mee segera.
4. Elakkan nescafe, kopi, teh, minuman bergas, sunquick dalam botol, orange squash, air limau
5. Jikalau peringkat gastrik berat, elakkan segala makanan mengandungi yeast seperti roti, donat, pau, piza dll
6. Elakkan makan terlalu kenyang
7. Elakkan cuka, makanan yang pedas
8. Elakkan atau kurangkan daging dan ayam.
9. Elakkan makanan ubi, pulut, keledek, kentang, pisang nangka, pisang tanduk, cempedak / nangka, rebung, dan makanan lain yang menyebabkan kembung perut atau banyak angin dan sendawa.
10. Elakkan sama sekali dari mengambil sebarang ubat dari doktor dan klinik bagi rawatan gastrik seperti milk of magnesia dsb kerana ia akan merumitkan lagi gastrik.
11. Minum susu segar atau susu tepung full cream (bukan HL atau low fat atau annelene) pada awal pagi (6.30 pagi), 10.00 pagi, 4.00 ptg dan 9.30 malam setiap hari sehingga benar-benar sembuh.
12. Kalau sakit perut teramat sangat, muntah atau demam, ambil secekak pucuk jambu batu, rebus dengan 3 sudu ketumbar, rebus dengan 3 gelas air dan masak hingga menjadi 1 gelas. Bahagikan air ini kepada 3 bahagian, minum 1 bahagian air rebusan ini tiga kali setiap 4 jam.

uwaaaaaa .....T_T, semua peberet xley mamam dah..uhukkk...
sesungguhnya, demi kesihatan yang baik...kenelah REDHA....



~Semoga Sihat Selalu-Amin~

38 comments:

  1. y 2014 04:04
    السلام عليكم...
    Saudara saudari yg dirahmati Allah sekalian...sya tumpang rsa simpati dengan msalah yg dihadapi tuan puan yg menghidapi penyakit gastrik krn sya telah mengalami penyakit tersebut dua tahun lps...penyakit gastrik jika tidak dirawat akn menyebabkan komplikasi yg lain spt ulser dan kanser usus...pelbagai penawar yg dicari tp xberkesan dan hya bertahan sekejap...sehigga saya diperkenalkan satu produk yg sgt mujarab olh seorg doktor homopati dan produk ni berasaskn pemakanan sunnah spt madu, myk zaitun,habbatu sauda n sps menggunakannya 3 bln lps gatrik yg saya alami dua thn lps hilang dgn izin Allah swt Alhamdulilah...sesiapa yg ingin berkongsi ttg produk dan ingin mencuba blh whatapp kpd saya ckg lan 0148111556,,,

    ReplyDelete
    Replies
    1. As Salam kalau masih lagi mempunyai masalah seperti berikut sakit kulit/resdung/sakit tulang belakang/rasa macam disihir/saka/ dll boleh contact no ini ustaz Baharudin 0193874818

      Delete
    2. Bole sy tau brp ubt gastrik tu?

      Delete
  2. Waalaikumussalam..
    Terima kasih ckg lan atas perkongsiannya..produk tu nama apa ye?
    In shaa Allah boleh mencubanya... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy suka share ttg produk semulajadi y sy amalkn utk atasi gastrik.Jemput kunjung k blog sy
      http://hairunissajopri.blogspot.com/2014/02/masalah-gastrik.html?m=1
      Atau hubungi terus sy,Hairunissa 0193584312 utk konsultasi percuma..

      Delete
  3. Assalamualaikum..
    Terima kasih ats info bermakna itu.sy jg slh seorang y mengalami gastrik.puncanye dulu sy suka mkn lmbt n tdk teratur.tp sejak sy amalkan satu produk utk atasi gastrik ni sy rs kembali sihat..jemput kunjung k blog sy.mgkin bole bantu lbh ramai lg pesakit gastrik d luar sn..
    http://hairunissajopri.blogspot.com/2014/02/masalah-gastrik.html?m=1
    Atau hubungi terus sy utk konsultasi percuma
    Nissa
    0193584312

    ReplyDelete
  4. aku psakit gastrik yg dah capai tahap ulser peptik minor tp bila dah rasa mcm pulih prangai mkn pdas aku dtg balik.aku ni jnis rasa nk mati kalo x mkn pdas.cili api main kunyah je.hari ni genap 4hari cirit birit x smbuh lg.tp disebabkn ianya around 4 jam skali aku x kisah sgt tp stiap kali k tndas air je yg kluar.esok lak ada 1st date.mmpus mlm ni aku minum 3 cwn teh pkat.pdn muka aku

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nk lg mudah tiap2 ari amalkan mnum Energyzing Soy Protein..
      InshaaAllah boleh atasi gastrik..tmbh lg dpt bonus kulit cantik..Sy dh cb..Mmg terbaik!
      Kalo rs nk cb atau sbrg konsultasi bole sms/wassap sy
      Nissa
      0193584312

      Delete
    2. Peppermint Ginger plus pun ok jg utk org yg angin n cirit birit..

      Nissa
      0193584312

      Delete
    3. ye ke...aduhai, takutnye dgr..ngilu rasanya ulu hati ni...huhu

      Delete
  5. First time kena gastrik masa hamil. Itu pun sebab alahan teruk. Bukan sebarang ubat boleh makan. Mmg teruk gak la sbb tak jumpa solution. Last2 bila hamil anak seterusnya alahan teruk. Masa tu saya cuma minum esp shaklee. Yg saya tak perasan, alahan teruk, makan tak jaga.. tapi tak kena serang macam dulu2. Kalo dulu skip makan mesti kena gastrik. Sampai sekarang dah tak kena dah walupun skip makan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah..sy pun amalkn ESP ms mgdg dulu.Bkn atasi gastrik je malah kulit baby pun cantik n tdk menggelupas..dlm ESP kan ade soya..bgs utk kulit.lahir je baby uri die bersih n cantik je..Jom bc pengalaman sy..
      http://hairunissajopri.blogspot.com/2014/02/uri-dan-kulit-baby-cantik-selepas.html?m=1

      Nissa
      0193584312

      Delete
  6. gastrik ni bahaya jugak kalau di biarkan berlarutan.

    Penawar Gastrik

    ReplyDelete
  7. Salam. terima kasih atas perkongsian yang bermanfaat ini. Testimoni pesakit gastrik yang dah menderita bertahun-tahun terus OK tak sakit-sakit lagi dah lepas makan ni. agak menarik untuk di bincangkan pada petang-petang cenggini. betul tak?

    ReplyDelete
  8. Sakit belakang...apa kaitan dgn gastrik?

    ReplyDelete
  9. sy kerap sendawa.bdn sakit2...pastu sejuk2...

    ReplyDelete
  10. Saya gestrik kerap sakit perut n pedih ulu hati cek kelinik buang air besar ok darah ok jugak..ker angin medu perut saya ni tolong la

    ReplyDelete
  11. syafakillah sis..kene tau pemakanan yg alah dan juga jaga pemakanan sebaik2nya

    ReplyDelete
  12. Salam.. sy lately ni terasa xsedap perut.. cirit2 selalu.. jadinya sy refer dengan hosp pakar.. bila buat medical check up katanya ada kena mengena dgn parasit di dalam usus.. saya refer semula di klinik panel yg saya biasa pergi.. symptom gastrik nampak gayanya.. jadi setelah saya mengambil ubat gastrik, pada hari pertama rasa lega.. buang air pon dh normal.. pada hari kedua terasa sengal di bahagian belakang dan hari seterusnya terasa sengal naik hingga ke bahagian dada blkg.. peha2 pon terasa sakit. adakah ini implikasi atau tindak balas ubat gastrik yang di ambil??

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam, sy pun tak sure.. Baik tuan terus jumpa doc, mb ubat tu tak sesuai ke apa ke..sekurang-kurangnya dorg blh pastikan.. takut nanti dibiarkan makin melarat

      Delete
  13. sy da lama tinggal mkn ubat..gastrik sy mcn truk la..kdg tu smpai rsa sesak,skit dada n loya n mcm nk pngsan..huhu...sy ptot jma dr ke? huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ikot pndgan sy,mmg patut..sbb kite xtau tahap mana gastrik kite tu.. So jgn tgguh2 yer nk jmpe Dr tu..

      Delete
  14. sy sukar tarik nafas dalam2...p hospital cek jantung dan tekanan darah semua ok...X ray paru2 pun tak ada masalah...adakah itu masalah gastrik?

    ReplyDelete
  15. sy kena gastrik hampir setahun..memang sengsara penyakit ni..semua petua sy cuba..last skali sy try aloevera...alhamdulillah semakin berkurangan..utk berkongsi boleh wasap sy..01110840111..

    ReplyDelete
  16. Selagi I tahu, herba yang mengurangkan asid perut dalam rawatan gastrik termasuk elm yang licin, flaks, likuoris, calendula, keladi liar dan meadowsweet.

    ReplyDelete
  17. slm kepada sesiapa yang igin mecuba Penawar dari akar kayu. Penawar Ni Takla pahit mana sagat pon. terasa diri nak semboh. boleh pm atau col saya di. 0104178377 saya anuar

    ReplyDelete
  18. MasyaAllah,gastrik sgt lah mnyakitkn,betullah ckp akk,sy jarang sesangt breakfast,mkn tidak teratur main bedal je asalkan knyg tpi lpas mkn ja msti sakit perut rasa nak muntahkan sbb xdpt tahan rasa sakit dy yg teramat,sy pulak kje shift dengan salah satu syrikat penerbangan di malaysia,hari2 sy rasa tertekan dgn bermacam2 karenah penumpang,sehingga hri ni sy masih ada masalah gastrik yg bgi sy sangat serius,stiap kali mkn sy mesti mengadu sakit perut dan rasa tidak selesa.insyaAllah sy akan usahakan amalan atau tips2 yg akk kongsikan,mudah-mudahan berkesan ^_~

    ReplyDelete
  19. Hanya orang yg pernah gastrik je tau betapa seksanya kena. Rasa tak boleh nak buat apa2 sbb sakit.

    Thanks sis sharing info.

    ReplyDelete
  20. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  21. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  22. Salam..sya nk tya kblakangan neyh sya rsa pening kepala pusing2.smpai stu thap mata jdi kabur n sesak nafas.hanya allah sja taw waktu tu..rsa pedih perut ke ulu hati..x sdap bdan..rasa sjuk2 kaki ngn tangan..bila mkn rsa lpar..so lps mkn mkn.p jmpa doktor chek darah ngn gula o.k..adakah pnyakit yg sya alami pnyakit gastrik??

    ReplyDelete
  23. salam..sy sering demam on off..pastu sejuk kaki tgn..bile picit mane2 bahagian badan akan sendawa berterusan..rase pening,loya n xde selera mkn..perut xsakit tp rase kenyang je...pening lalat dan rase lemah sgt badan...adekah sy juga ade gastrik angin??

    ReplyDelete
  24. Gastrik mmg bole buat perut kelihatn mgeras dan bgerak.yakee..ni yg aku rasa skrg.huhuhu

    ReplyDelete
  25. kalau angin terlalu banyak dalam perut pun simptom gastrik ye?

    ReplyDelete
  26. As salaam alaikum
    Saya ada gastric juga tapi Bila mkn je Terus muntah lendir. Byk juga lendir. Mmg macam tu ke?

    ReplyDelete
  27. Salam... sy nk tnye gstrik angin ni skit mcm mna.. dia skit skejap2 ke bpnjgn spjg hri .sbb ank sy skit2 perut tp skejap2.. then skit plk.. mcm mne yew..

    ReplyDelete
  28. Sy baru mendpt gastrik slps raya haji baru2 ni..mmmg siksa nya la..pedih sgt ulu hati ni..
    Tp gsstrik sy cuma terjd pd waktu mlm..thrn mnjelang subuh/cerah..gastrik akn hilang..adakah mmg mcm ni..? Anyone hadapi mcm sy??..

    ReplyDelete

Terima Kasih sudi komen yang baik-baik ^_^